Trip To Perhentian Island Part 3



Jam menunjukkan pukul 5 pagi. Bas yang aku naik sampai jua di Kuala Besut. Itupun lepas aku tukar naik bas lain kat Jerteh. Kalo aku tak tukar bas aku kene naik teksi kene bayar 30 hinggit untuk ke Kuala Besut. Mahal beb.

Sesampainyer di Kuale Besut, aku terus cari kedai untuk sarap. Sambil menunggu setan2 yang lain dari KL. Diorang datang dalam kul 0630 camtu, naik bas dari kl kul 0930 malam. Lepas sarap ala kadar kiteorang pun beli tiket. Harga tiket bot ke Pulo adalah 70 hinggit bagi pergi dan balik, tapi sebab member aku boleh cakap kelantan (dier cakap camni '' kami nok kelik hari isna'') terus dapat murah, serius, kalo nak pergi ko ajak member kelantan ker ganu ker leh dapat murah.

Naik bot kul 0730 dengan penumpang ma 12 orang kami pun berebut untuk mendapatkan tempat, tapi kalo dah jenis kebulur ni kalo orang x ramai pun berebut jugak. Perjalanan memakan masa setengah jam, x banyak leh buat dalam bot tu, kecuali mengutuk member yang macam nak mabuk laut tapi still cover.


Cube mententeramkan teman yang mabuk2 manja

Sampai di pulo kene transfer naik bot kecik lagi, tambah lagi 2 hinggit, macam macam kene bayo kat pulau ni. Turun jer kaki kat Pulo, kami berlari lari anak untuk mencari chalet, kalo pergi walk in kenelah berebut skit, malang bagi kami bilik yg murah harge bawah seratus dah abis, nasib baik ader brader pulau slow talk bagitau ade bilik kat shari-la harge 150 untuk 3 orang. Murah beb, bilik air cond ade hot water, astro n sarap. Cume tempat tu di sebalik pulo , kiteorg kene cross hutan sikit pergi sane, adelah dalam 10 minit perjalanan. x kesah beb. kalo tau awal2 aku dh pergi sane naik bot.

Best camner pun bilik tu, aku cume letak beg jer. Ade misi lain yang lagi best..... berenang bersama ikan...syok siut...


Sejurus meletakkan beg tanpa melabuhkan punggung kami berlari2 anak utnuk mencari brader yang nak bawak g tengok ikan. Harga purata untuk aktiviti ni RM 40 sorang. Termasuk cas bot n set snorkeling. Aku syorkan brader sponge bob, die menantu penghulu Perhentian besar, die bagi diskaun 5 hinggit sorang, dia akan bawak ke 4 tempat untuk snorkeling, lunch plak die bawak ke kedai makan bapak mertua die. Kat situ makan harga melayu, harga mat saleh lain, kebanyakkan kedai makan kat area pulau harga same jer tapi kat sini harga macam kat kuantan jer. Okey latu, save lagi.

Brader spongebob bawak kiteorang ke 4 tempat iaitu light house spot, batu karang cantik tapi ikan x banyak, orang pergi sana untuk panjat light house pastu terjun tiruk jer. Next is coral spot, banyak giler ikan kat sini, macam macam kaler, nemo pun ader. Aku letak roti atas perut kasi ikan makan. Penuh ikan atas perut aku. Syok wo.

Pastu pergi plak Shark spot, aper lagi pg tgk jerung la, jangan risau sini sume jerung besar lengan jek, kalo nasib ko x baik ko jumper la yang besar lengan triple H , sini pun banyak landak laut ngan kerang besar bola lisut. Cantik woo kerang warna biru. Jakun aku sekejap.

Tengah hari pergi lunch kat kedai bapak mertua brader sponge bob, makan macam dinosaur baru kene RM 8 sorang. ok la tu. Lepas makan sebelum mengantuk tu die bawak plak pergi tengok penyu, aku dive tengok natang tu, xder la comel sangat, huduh jer muke dier mase makan lumut. Penat punye pasal lepas tu jer aku suh brader anta balik, kalo tak dia nak bawak pergi tengok iikan duyung, hehehe, ikan duyung bergelimpangan di tepian pantai, atas dasar moral yang tinggi aku tolak bebaik dan ajak bebudak ni main pasir di tepian pantai. Aktiviti sungguh padat kat situ dari siang yang suci sehingga aktiviti malam yang menghiburkan. Rase nak pergi lagi lah beb. Rugi korang tak ikut.

Kesimpulan trip ni memang best sebab, murah (aku habis lebih kurang 300 jer) tempat yang chantik dengan aktiviti yg banyak. Dari yang boleh sebut sampai xleh sebut.Simpan la duit korang weh, amiklah masa untuk cuti cuti malaysia. Chow..

11 comments:

melon. said...

waa.berenang dgn ikan.
birunya air.

Signorina Syima said...

wa wa wa... best!! sgt suka ngn trip sebegini.. bila boleh ajak aku??

nak ikuttttttttttttttt

BuahKranjiDalamPerahu said...

Melon: ye situ memang penuh dengan ikan jerung

cik syima: Boleh berenang ker ni nak ikut orang?

Signorina Syima said...

hello??? see d leg la... orang pandai berenang la.. tp jgn ada ikan ikut dh la.. takut...

BuahKranjiDalamPerahu said...

hahaha...berenang di laut tanpa ikan yang mengikut adalah satu perkara mustahil, xper saya akan usahakan dengan meletakkan papan tanda jangan ikut di belakang awak...hehehehe

xuen adyla said...

nice pixxy...

never invite other people also..

haiz what la ...

u should invite as the saying goes the more the merrier

Madu Beracun said...

owh beshnya~
air lautnya sungguh jernih + biru. ada jumpa duyung x? heheh.

BuahKranjiDalamPerahu said...

xuen: next time ur name will b in list k...

Cik madu: ada duyung mat saleh tengah berjemur....heheh..

Cik Kmar said...

nk pegi jgk! tp mak saya mabuk laut. so kne tggu gi honeymoon ngn laki je la. sob3.

Baby Tiger said...

tak gi tgk ikan duyung ek.. bagus la korang ni.. :)

sayang said...

best nye...... nak ikut gak