Tak Kenal Maka Tak Cinta

Lepas aku tarik dua tiga lagu Rock kapak kat bilik Karaoke, aku nampak dua orang awek terintai intai aku menyanyi. Sapa plak tuh? Peminat barangkali? Tiba tiba je aku rasa riak sebab baru nyanyi dua tiga lagu aku dah ada peminat. Bukan calang calang orang boleh buat macam tu, Mawi je yang setanding. Aku pun dengan gaya nya melabuhkan punggung ke kerusi sambil menyilangkan kaki bagi mengekspresikan rasa riak itu tadi. Gadis gadis itu masih lagi di pintu tercangak cangak antara mahu masuk atau tidak. Aku dah kalut memikirkan mana nak cari pen, manalah tau kalo diorang nak tandatangan aku dah sedia, boleh bagi no telepon sekali.

Setelah lebih kurang 5,6 minit barulah gadis gadis tadi masuk dan menyapa. Ek eleh , budak ni ngan budak ni rupanya, aku menyambut hai dari mereka dengan senyuman tetapi dalam hati sedikit keciwa sebab bukan peminat tetapi mereka. Ye aku mengenali mereka, sudah lama kami berjiran tetapi atas dasar anti sosial yang menebal dan amat malu jika ingin menegur lawan jantina jadi aku tak tegur, kalo terserempak pun aku buat buat sombong pandang tempat lain sambil berdoa tak tersepak batu. Tapi hari itu mereka datang dan menegur so aku kene lah membuang ego sedikit dan cube beramah mesra bersama mereka.


''Dia berkebolehan meramal masa depan''


Pendek cerita kami berborak panjang, topik kami adalah ke arah peningkatan taraf hidup masyarakat petani Uganda dan sedikit tentang kekalahan memalukan Pahang kepada Selangor baru baru ini. Ini adalah pertemuan pertama kami tapi macam dah kenal lama, diorang sangat sporting dan peramah. Aku dah duduk sini dekat 7 bulan dan berjiran dengan mereka tapi baru hari ni nak borak ngan diorang. Rasa rugi plak sebab mana tau diorang leh bagi aku makanan time aku lapar, yelah pompuankan suka masak dan bagi jiran diorang makan, tapi diorang ni aku tak sure.
''Abaikan Latar belakang, dia bukan tukang jahit''

Perborakan kami diserikan lagi dengan lagu dendangan dari misz eyeliner Bukan Cinta Biasa, aku dimaklumkan oleh sayang bahawa itu adalah lagu cari makan dia. Emm not bad lah tapi tak leh lawan Dato siti. Pitching ok, penghayatan ada, kalau tak masakan boyfriend die telepon 3,4 kali die tak jawab. Sangat bagus dan aku terhibur la skit. Kami bersurai tanpa memikirkan penyelesaian masalah Pejuang Kemerdekaan Moro. Malam itu aku balik ke bilik jalan kaki tapi diorang naik kereta.....padahal dekat jer. Aku rancang nak ajak diorang jogging, kalo ada masa nanti.

P/S: Tak Tegur bukan bermaksud sombong, Mungkin saje saje jual mahal, Hehehe. Kenalilah jiran anda.


5 comments:

Rona Realiti said...

pergh...
kenalkan aku ngan miss eyeliner tu....

Sis-Lin said...

biaq jual mahal dr murah tak tentu pasaiii..kang kena lelong..miahahahaha

sayang said...

hah.. bile dah kenal, br tahu yg dia ni bukan penyenyap orgnye..

BuahKranjiDalamPerahu said...

Rona: Bereh jek..ko set tempat.. die suka makan sate..hehehe

Sis: Saya belum juai orang lagik...jangan riso

Sayang: Hehehehe...Kamu pun sama.. hahaha

jasrina rahim said...

aku ada byk nak komen.

1. dlm diam2 ko usha gambo kitorg!

2. next time nak karaoke, calling2 dulu.

3. nak tau standed memasak kitaorg, sila refer entry piknik dan bekal sandwich sardin kami.

4. motif nak ajak kitorg jogging?

5. thanks for the complimentary entry!!!